Explikation

2004-04-29

Gurkmeja mot cystisk fibros

SvD meddelar att du har ett effektivt läkemedel mot cystisk fibros hemma i kryddhyllan, nämligen gurkmeja.

Cystisk fibros är en ärftlig sjukdom, en gen är defekt och ger upphov till en störning i salttransporten i vissa celler i lungorna och bukspottkörteln.

Spägghuggarna försöker överrösta båtarna.

Spägghuggarna utanför USA:s västkust har mycket båtar omkring sig. Det är handelsfartyg, valforskare, valskådare och turistbåtar. När det är för bullrigt omkring dem så verkar spägghuggarna höja rösten, de gör ropen till varandra längre för att försöka höras bättre. Ropen används t.ex. för vanlig social samvaro och att koordinera jakten när de jagar tillsammans.

BBC

2004-04-27

Borg är vi allihopa

Nu kan man skaffa sig en projektor som lyser direkt på ögat, inga skärmar här inte. En laser projicerar bilden direkt på näthinnan och man får då en bild ovanpå det man tittar på. Honda använder det till sina tekniker, instruktioner för hur man reparerar en bil visas samtidigt som du jobbar, man behöver inte titta upp och kolla i manualen. Systemet har också testats av kirurger och amerikanska armen använder dem i Irak.

BBC

2004-04-26

Nyhetsbrev om forskning

Sugen på att få ännu mer forskningsnyheter? forskning.se har ett eget nyhetsbrev men har också länkar till andra svenska nyheter som man kan få i mailboxen. Dessutom finns ju mängder med internationella siter att prenumerera på, t.ex. Nature och Science.

2004-04-23

har ditt nätflörtande blivit studerat av forskare?

Nature rapporterar om att Petter Holme på Stockholms universitet varit inne på pussokram.com i 17 månader och analyserat hur folk flörtar på nätet. Hans grupp visar hur nätflörtande skiljer sig från verkliga livet, i vanliga fall håller folk sig till personer som liknar en själv, på nätet är man inte lika selektiv. För den som söker vetenskapligt baserat underlag för hur man finner kärleken på nätet så får man tyvärr inga tips.

Nature

Holme, P., Edling, C. R. & Liljeros, F. Social Networks, 26, 155 - 174, doi:10.1016/j.socnet.2004.01.006 (2004)

2004-04-22

Mus med bara mammor

Det är stor uppståndelse om musen som har två mammor men ingen pappa. Man har fått en äggcell från den ena honan att uppföra sig som en spermie när den kom in i den andra honans ägg. Här är lite länkar för den som vill läsa mer.

Vetenskapsradion
DN
BBC News
Nature

2004-04-20

Utställningen Unga Forskare

Under helgen kunde allmänheten se gymnasieelevers projekt i Utställningen Unga Forskare utställda på tekniska museet i Stockholm. Stipendieutdelningen sker idag och det är kronprinsessan Victoria som delar ut dem.

Jag var med i juryn och det var en väldigt kul helg, eleverna är engagerade, kreativa och kunniga. Ämnesområdena sträckte sig från gråsuggor till universums struktur. Jag hoppas att vi i juryn kunde ge dem uppmuntran och ideer till att fortsätta sitt forskningsengagemang.

Kvinnliga forskare på film

Skrev tidigare om vetenskap och film. Nu har Wired en artikel om kvinnliga forskare på bioduken. David Baxter och Gretchen Somerfeld har fått pengar för att skriva manus om Rosalind Franklin and Hedy Lamarr

(Many science films) are inaccurate scientifically, they're science fiction, or they're just the stereotype of the mad scientist, or the nerdy bumbler in the comedies,

Franklin var med i upptäckandet av DNA:s struktur men dog utan att veta vilken roll hon spelat. Watson och Crick som fått den största delen av äran nämnde Franklin men de tonade ner hennes betydelse för upptäckten.

Lamarr fick patent på "frequency hopping" som blev grunden till hur mobilnäten är uppbyggda. Hon arbetade med att göra signalerna som styr torpeder säkra.

2004-04-19

Svepningen i Turin

Italienska forskare har undersökt baksidan av svepningen i Turin och hittat ett Jesusansikte även där. Den sidan har tidigare varit övertäckt och det är först nu som den undersökts ordentligt. Svepningen är enligt traditionen det linnestycke som Jesus sveptes med innan han lades i graven. Avtrycket av ett ansikte har tolkats som Jesus ansikte och man har inte kunna komma fram till ett resultat i fråga om äktheten. Forskarna som publicerar sina resultat i Journal of Optics A säger att det nya ansiktet gör det troligare att svepningen är äkta.

Physicsweb
Artikelns abstract

Hollywoods usla vetenskapskunskaper

Med anledning av en ny jordbävningsfilm så klagar forskare på hur orealistisk den och andra filmer ofta är.
The production is blatantly inconsistent with everything we know about earthquakes Självklart får man göra science-fiction men det är inte bra om man visar upp saker som vi vet är helt fel. CNN

Även den nya filmen The day after tomorrow får kritik för hur den beskriver uppkomsten av en ny istid. New Scientist

Insamlat av Ars Technicas Science Sunday

2004-04-16

Kvantkoder färdig produkt

Vill du kryptera din uppkoppling till banken så att det är i princip omöjligt att lösa krypteringen? Nu finns kvantkrypton att köpa. Kryptot använder enskilda ljuspartiklar, fotoner, för att skicka kodnycklar. Försöker någon avlyssna överföringen så avslöjas det genast, fotonen försvinner.

Företaget, id Quantiques hemsida

DN - Nyheter - Fysiker kläcker oknäckbara koder
Slashdot - Practical Quantum Cryptography

Bästa kommentaren på slashdot (för fysikern):
Was it a spin-off company, or perhaps just a spin-up or spin-down company?

2004-04-15

Könsskillnader när chimpanser lär sig använda redskap

Det här pratade de om på vetenskapsradion i morse. Chimpanstjejer lär sig mycket snabbare. De tittar noga på hur mamman gör medan pojkarna mest fjantar omkring och leker. Forskarna funderar också på om det här går att se hos människan

Her team's findings show that the stereotype of conscientious girls and unruly boys may extend far beyond the playground.

Färskt från Nature

2004-04-14

Hur vet ett träd att det är höst?

Träden har en inre kalender som styrs av nattlängden, och när natten blivit tillräckligt lång startar en process som leder till att bladen blir gula och röda och så småningom faller av trädet. Det är dock inte bara nattlängden som avgör hur höstfärgerna blir, höstlöven får starkare färger om temperaturen är låg under tiden processen sker. Detta förlopp styrs, som så gott som alla andra processer i en levande varelse, av gener

Forskare vid Umeå Plant Science Centre och Kungliga Tekniska högskolan har tagit fram den ”genetiska tidtabellen” hos en asp om hösten.

Peppar stoppar skadedjur

Genom att spraya extrakt från Szechuanpeppar runt sina plantor så kan man stoppa skadedjur. Gnagarna tycker helt enkelt att det gör för ont att äta plantorna. Dessutom så är det miljövänligt.

Nature

2004-04-08

Bananflugewrestling (aggresivitetsforskning)

Neurobiologer i Boston filmade banaflugor som slåss för att studera aggressivitet. Resultatet (förutom eventuella artiklar) blev websidan Fruit Fly Fight Club. Se filmer, studera greppen och börja vadslagningen, vem vinner? Forskarna studerade hummrar tidigare men de var mycket mer förutsägbara när de slogs.

2004-04-06

En ny fyrdimensionell karta över vår kosmiska hembygd

För första gången har man lyckats göra en tredimensionell karta över vårt närmaste kosmiska grannskap där tiden finns med som den fjärde dimensionen. De har också räknat ut hur kartan såg ut för miljoner år sedan och hur den kommer att se ut miljoner år framåt i tiden.

Animering

Pressrelease på svenska
Engelsk text om kartan
Artikeln finns här [PDF]

Nu snackas det kolonisering i rymden

Kan man använda månen som en bas för resor till Mars? Det verkar finnas is på månen och den skulle kunna användas till vatten och som bränsle för att resa vidare med. Men forskarna är oense om det är en bra ide, att t.ex. placera teleskop på månen gör att man igen får problem med smuts och gravitation och vill istället ha det baserat i rymden. Börjar få lite av science fiction känslan i de här diskussionerna, månbas, marsresor...

BBC

2004-04-05

Svenska forskare publicerar vattenforskning i Science

Forskning på vatten kanske verkar lite meningslöst men svenska forskare har nu sett att vatten har en struktur, en möjlighet är t.ex. att vatten kan bilda ringar. Det här bryter med de tidigare uppfattningarna om vatten som sa att det inte kan hända något speciellt.

Från DN
Noggranna mätningar visar att en vattenmolekyl i flytande form bara har två ordentliga vätebindningar till sina grannmolekyler. Det innebär att molekylerna kan bilda tidigare okända strukturer i form av till exempel ringar, kedjor eller spiraler. Möjligen kan vattnets struktur påverka hur olika läkemedel fungerar i kroppens celler.
I DN tillbakavisas också att homeopater genom den här upptäckten skulle få stöd för sina ideer om att vatten har minne.

Pressmeddelandet
Publiceras i Science

Storleken har betydelse

Ivarjefall inom djurvärlden. Steven Ferguson från the Freshwater Institute i Winnipeg, Canada har studerat vilken betydelse storleken på penis har (varför man väljer ett sådant ämne kan man ju fråga sig). Det visar sig ivarjefall att djur som lever i polartrakterna och har färre tillfällen till parning har längre penisben än de längre söderut där man oftar träffar artfränder och har tillfälle till parning. Fergusons slutsats är att längre penis ger större sannolikhet att befrukta ägget och är därmed bättre när man parar sig sällan.

Nature

Sjön under Sydpolen

Under Antarktis finns en sjö dubbelt så stor som Vänern. Forskarna tror att den varit avskiljd från ytan i flera miljoner år och hoppas att det skall finnas helt okända former av liv där nere. Man har borrat sig nästan ända ner och hittat infrusna mikrober men vill inte ta sig ända ner innan man har teknik som ser till att man inte "förorenar" vattnet med liv från ytan. Varför håller NASA på med sådant här? Jo, liknande instängda sjöar tror man finns på Mars och Jupiters måne Europa. Så att ta sig ner till sjön här på jorden är inte bara vetenskapligt väldigt intressant utan även ett sätt att öva inför liknande projekt på andra planeter.

Vetenskapens värld har tidigare haft ett program om sjön.
NASAs Astronomy Picture of the Day visar utsikten över sjön och har många länkar om projektet.
Hittat genom Slashdot

2004-04-01

Första april

Jag skulle säga att det här är ett aprilskämt. Väg- och transportforskningsinistitutet får stå för dagens första.

Förra året hade Think Geek en Infinite Power Generator, folk vill fortfarande köpa den.

[Uppdatering]

DN använder sig av kvantmekanik för att säga att 3G är onödigt.
GSMtelefonen kan användas för att göra allt som man kan göra i 3Gnätet, se på TV t.ex..
Du kan själv testa Hubert Hochsztaplers uppfinning genom att knappa in Show View-numret (numret som står efter varje program i TV-tablån, och som talar om för videon vilket program den ska spela in) för ditt favoritprogram på en GSM-telefon samtidigt som du skakar den.

[Uppdatering 2]
Aprilskämt eller bitsk kommentar? Johan hittade det här förslaget om hur man tillverkar en Virtual Principal Investigator hos Nature. Vet inte om man behöver prenumeration här.

[Uppdatering 3]
Håkan har hittat idg:s. Vi är inte ensamma i universum.
Nu återstår arbetet med att hitta den mystiska proben. Men Mars Rovern har inte kraft nog kvar att göra det. Nasa har haft ett extraordinärt möte nu på morgonen och beslutat att skicka en ny Mars Rover för att hitta och undersöka proben.