Explikation

2004-07-29

Rymdimperiet på väg in i solsystemet?

NASA och ESAs rymdsond Cassini (som vi nämnt tidigare) är redan en succe, ivarjefall för de som gillar Star Wars. Officiellt så är det här Saturnus måne Mimas. Men alla kan väl se att det egentligen är Rymdimperiets planetutplånare Dödsstjärnan (Death Star).

Skicka ut Luke innan de hinner hit.

2004-07-28

Bilder av väldigt små ting

Via Det perfekta tomrummet hittar man Imaging Nanospace - an exhibition and call for papers. Här finns ett galleri med bilder som är kopplade till nanovärlden. Bilderna skall inspirera till artiklar till en konferens nästa år.

On each page you will find a different familiar grouping of images. These groupings want to inspire questions, thoughts, avenues of exploration - and the association with other images that are not included here.

Tankarna behöver inte handla om teknik utan lika gärna konst, historia, kultur, filosofi...

2004-07-27

Forskartatueringar

Här får man se en hel del nördiga tatueringar.

Tattoos are far from limited to “fan” artwork. [...] many people working in science, math, and engineering, choose their own glyphs based on those professions.

Vad sägs om en Mandelbrotfraktal på ryggen, komplett med formel, en DNA-spiral längs med ryggraden eller sex ihopkopplade neuroner på bröstet.

2004-07-23

Vad varje människa bör veta om ett turboaggregat

Fastnade för rubriken, Vetandets värld bildar oss och berättar Vad varje människa bör veta om ett turboaggregat. Måste du inte bara lyssna? I P1 vardagar kl 12.10, repris 23.40

2004-07-21

Fel datum för slaget vid Maraton

Om du är en sådan person som briljerar med att kunna historiska datum så är det nu dags att göra en revision. Slaget vid Maraton, där athenarna besegrade perserna, har man trott ägde rum den 12 september 490. Nu har man räknat ut det på nytt och kommit fram till att det var den 12 augusti som slaget stod. Som de flesta vet så säger ju berättelsen att det en kille sedan sprang hela vägen hem efteråt och berättade nyheten om segern för att sen falla ned och dö av utmattning. Historikerna tvivlar på detta men vissa hävdar att om det var i augusti så var det varmare och en löpare skulle förmodligen bli mycket mer utmattad.

Anledningen till att man räknat fel på datumet tidigare var för att man använt fel kalender. Athenarna skickade bud till Sparta och bad dem vara med i kriget mot perserna, perserna ansåg dock att de inte kunde kriga mitt i en religiös festival så de stannade hemma. När man räknat ut datumet för festivalen så använde man sig tidigare av den athenska kalendern, inte den spartanska. Eftersom dessa skiljer sig åt så blev det fel.

Nature.

2004-07-16

Los Alamos tappar bort känslig data

På The Los Alamos National Laboratory, där mycket av USA:s kärnvapenforskning sker, har två zipdiskar med känslig information på försvunnit. Allt hemligt arbete har stoppats. De tror inte att diskarna har kunnat tas ut från området men å andra sidan, som Robert Dynes på University of California säger:
"If you were to suddenly tell everyone in the world that this information might be out there, you would start a treasure hunt, and that's not what we are interested in doing here," he said. "We have to protect the security of the nation."

Undrar vad det var på diskarna egentligen.

2004-07-15

Mer om Bush

The Leiter Reports: Editorials, News, Updates tar upp Bush's war on Science

When a right-wing theory is contradicted by an inconvenient scientific fact, the science is not refuted; it is simply discarded or ignored.

2004-07-14

Storuniversitet i Stockholm

DN skriver att Karolinska institutet, Södertörns högskola och Kungliga Tekniska högskolan bygger nätverk och bildar ett gemensamt universitet. Man vill ha gemensam doktorsutbildning och examensrätt. Stockholms universitet fick visst inte vara med.

Södertörns högskolas pressmeddelande

2004-07-13

Prins Charles utskälld av cancerforskare

Efter att Prins Charles, kronprins i Storbritannien, förespråkat kaffelavemang och morotsjuice mot cancer så säger cancerexperten Michael Baum ifrån:

"De senaste åren har jag behandlat tusentals patienter med cancer. Min auktoritet bygger på den kunskap jag fått av 40 års lärande och 25 års aktivt deltagande inom cancerforskningen. Din makt och auktoritet vilar på en slump, att just du fötts till prins. Jag missunnar dig inte den makten, men jag ber dig att vara mycket försiktig när du uppmanar patienter med livshotande sjukdomar att testa behandlingar som inte är bevisat effektiva." DN

Michael Baums artikel i BMJ (Genom Det perfekta tomrummet)
Här är folks kommentarer till artikeln, både för och emot.


[Uppdatering]
Prins Charles har fler åsikter(BBC) om vetenskap, han har återigen varnat för farorna med nanoteknik. Det dröjde inte länge(BBC) innan en forskare,Lord Winston, tycker att prinsen inte skall uttala sig om sånt han inte kan. Han säger:

"Yet again, it is another example of where he has raised science scares and yet hasn't justified raising them."

2004-07-08

När dör valar?

Man har länge diskuterat hur snabbt valar dör när de harpuneras, lider de länge eller dör de snabbt? De länder som fortfarande jagar val har utvecklat explosiva harpuner för att komma undan en del av kristiken men djurrättsorganisationer har hävdat att det inte hjälper. En norsk forskare menar nu att valarna dörsnabbt och att explosiva harpuner är ett bra sätt att jaga. Kritikerna säger att man inte vet och det är inte det lättaste att forska på. Det bästa vore väl helt enkelt att sluta jaga.

2004-07-05

Sommarlänkar

forskning.se har sommaruppehåll men man kan ta en titt på deras sommarlänkar. Inför semestern kan man kolla upp badvattnet, svamparna, historiska utgrävningar mm.

2004-07-01

Cassini i omloppsbana runt Saturnus.

Efter tjugo års förberedelser och sju års resa så ligger nu rymdfarkosten Cassini i omloppsbana runt Saturnus. NASA som länge haft Marsexpeditionen som sin förstasida (www.nasa.gov) har nu bytt ut den mot Cassini. Expeditionen är ett samarbete mellan 17 länder, bl.a. NASA och ESA är med. Framåt jul så skall landaren Huygens försöka ta sig ner på Saturnus måne Titan.

DN
NASAs Cassinisida

Experiment för barn

Här finns en lång lista med experiment inom olika områden. Funkar både hemma och i klassrummet.

Genom The Presurfer