Explikation

2004-05-19

Webbsajt för fattiga länders forskare

Läste i SIDAs tidning Omvärlden om scidev.net, the Science and development network som SIDA är med och finansierar.

Forskare i utvecklingsländer har dåliga förutsättningar. Vetenskapliga tidskrifter är för dyra och det är svårt att få egna resultat publicerade. SciDev.net försöker råda bot på problemen.

SciDev.net startades av David Dickson, före detta reporter på Nature. Nätverket, som stöds av Science och Nature beskriver sitt mål som att
enhance the provision of reliable and authoritative information on science- and technology-related issues that impact on the economic and social development of developing countries.

Hur många svenska forskare har samarbeten med forskare i u-länder? För mig verkar det som att det till största delen handlar om västeuropa och USA. Att samarbeta med u-länder kan nog ge en hel del nya perspektiv, som Omvärlden skriver:

På webbsajten finns inga artiklar om fetma eller utbrändhet. Däremot om ekologisk mångfald, malaria och föreorenat vatten.


En annan websajt med fokus på fattiga länders forskning är African Journals OnLine där man får tillgång till publicerad forskning från Afrika.