Explikation

2004-02-16

Tillbaka till klonerna

Artikeln som beskriver hur det sydkoreanska forskarlaget gjorde för att klona mänskliga embryonala stamceller är tyvärr fortfarande oåtkomligt för mig (Linköpings universitet har inte rätt slags prenumeration på Science för att jag ska kunna läsa den) men lite mer information har kommit ut de senaste dagarna i diverse nyhetsartiklar.

Forskarna använde totalt 242 ägg för proceduren, men även i den mest effektiva behandlingen de testade var det endast 19 av 66 ägg som utvecklades till embryon. Och av de embryo som bildades var det bara 1 av 20 som de lyckades få levnadsdugliga stamceller från (från icke-klonade embryon brukar man kunna ta stamceller från ungefär hälften).

De har inte heller helt övertygande visat att cellerna som skapades faktiskt är klonade. Det finns fortfarande en (liten) möjlighet att det är äggets egen arvsmassa i stamcellerna, men man har använt ett test av vilka gener som uttrycks i cellen för att visa att de troligtvis är klonade. I klonade stamceller är både faderns och moderns gener aktiva, vilket de inte alltid är annars. Stamcellerna som producerades visar samma mönster som klonade celler, men det är inte definitivt avgjort än.

Om du vill veta mer så har Science en nyhetsartikel i senaste numret.